zondag 30 maart 2014

Koolraappurree met kip en zwarte bonen

We aten vandaag:
Koolraap
ui
zwarte bonen
kip

rating volgens DH: 4 sterren


Vandaag haalde ik een koolraap uit de koelkast. We hadden hem vier dagen geleden gekocht en in de groentela van de koelkast bewaard en hij was dus nog in prima staat. Een koolraap mag niet droog en rimpelig zijn: dat komt de smaak niet ten goede. Maar in principe is het een bewaargroente en traditioneel kunnen de knollen in zand een winter lang bewaard worden. Heel gezond, bevat veel broodnodige mineralen. Het smaakt natuurlijk naar koolraap, maar als puree dient het ook goed als vervanger voor aardappelpuree.

Kooraappuree

Boen de koolraap eventueel schoon.
Snijdt hem met een groot scherp mes overlangs door.
Je kunt heel goed zien, dat de schil behoorlijk dik is.

Leg iedere helft plat en snijdt hem dan in 1 ½ cm dikke plakken.

Nu kun je makkelijk zien hoeveel je van de schil van ieder plak kunt wegsnijden.
Tot slot alle plakken in blokjes snijden en in de bak van de stomer doen.

Zet de stoomtijd op 45 minuten.

Zet de keukenmachine klaar met het mes erin.

Als de stoomtijd is afgelopen controleer je met het aardappelschilmesje of de koolraap gaar is. Eventueel nog ietsje langer laten stomen.

Schep de hete koolraapblokjes in de bak van de keukenmachine.
50 gram boter en 1 ½ eetlepel Philadelphiakaas + zout naar smaak erbovenop.
Laat de machine op hoogste stand draaien tot puree.

Eventueel tussendoor met een spatel de laatste stukjes van de wand van de bak schrapen.


Kip met zwarte bonen

De kip kwam uit de vriezer. DH heeft een tijdje geleden een grote hoeveelheid klaargemaakt en alles na afkoelen ingevroren. De saus apart in de siliconen muffinbakvormpjes. Dus vulde ik een aantal kant en klare dijtjes en een klontje saus uit de diepvrieszak in de Tupperware bak voor de magnetron.
Na vijf minuten in de magnetron op stand 360 W kon ik ze verder gebruiken 

Voor twee personen twee klontjes zwarte bonen ontdooien

Een passende koekenpan alvast opwarmen (bij mij op stand 7)

Een grote ui snipperen, een eetlepel koolzaadolie even opwarmen en de ui 10 minuten met de deksel op de pan zachtjes stoven op lage stand (bij mij stand 3)

Als de wekker gaat leg je de zwarte bonen bovenop de ui en ietsje zout, niet teveel!
Het aangedooide klontje saus op de bodem van de pan naast het ui mengsel leggen.
Daarbovenop de koude, maar ontdooide stukjes kip.
Deksel op de pan en de hittebron ietsje hoger zetten (bij mij stand 5), zodat de saus verder kan ontdooien en opwarmen. Wekker weer op 10 minuten zetten.

Na 10 minuten zou alles behoorlijk moeten koken en is in principe dit mengsel klaar om gegeten te worden. Zet de hittebron laag (stand 1 à 2) en laat de deksel op de pan totdat je gaat eten.