donderdag 27 maart 2014

Overheerlijke broccoli

Ingrediënten van onze warme maaltijd vandaag:
Ik geef geen hoeveelheden. Je kunt alles aanpassen aan je eigen smaak en ook aan de behoeften van je gasten/gezin/jezelf.

Broccoli
chorizo
bleekselderij
ui
paprika
kidney bonen
Koolzaadolie
provence kruiden
Ossenhaas

rating volgens DH: 5 sterren

Ossenhaas

De ossenhaas was een stuk (Maredo) filet. Gisteren vers gekocht bij onze slager. Ook al gezien de prijs die we ervoor hebben moeten betalen, besloot ik dat dit edele vlees op een edele manier moet worden klaargemaakt:
Het stuk weegt om en nabij de 500 gram. Het werd sous-vide gegaard in het waterbad in 2 uur op 58°. Kort voordat we gingen eten uit het waterbad gehaald en aan alle kanten in hete boter bruin gemaakt.
De helft van het vlees is in een Tupperware bakje in de koelkast gegaan tot morgen, de andere helft werd in plakken gesneden bij de maaltijd van vandaag.

Van de rest van de ingrediënten heb ik dit gemaakt:

Broccoli met bleekselderij en kidney bonen.

Broccoli wassen, in kleine roosjes verdelen en in 7 minuten beetgaar stomen zonder zout.

Deze hoeveelheid voor drie personen.
Na 7 minuten in de stoomoven. 
Per persoon een ½ cup kidney bonen ontdooien.
Dit is 1/ cup, voor 1 persoon
2 porties in de magnetron, 5 minuten op 360 W
Ontdooid en vocht afgegoten.

Grote koekenpan alvast op het vuur warm laten worden (bij mij op stand 5).

Dit is een grote van Le Creuset
Ui, bleekselderij en paprika klein snijden
Chorizo in heel kleine blokjes snijden

1 eetlepel koolzaadolie in de warme pan opwarmen (op stand 7). Ui, bleekselderij, paprika en chorizo met wat zout, peper en provence kruiden erbij doen (de olie moet sissen, dan weet je dat de pan heet genoeg was). Deksel op de pan doen, het fornuis een beetje temperen (de mijne naar stand 3) en kookwekker op 10 minuten zetten.



Na de eerste 10 minuten de ontdooide peulvruchten erbij met ietsje zout. Deksel op de pan en de kookwekker nu op 7 minuten zetten. 

Als de wekker gaat doe je de gestoomde broccoli bovenop de uien, etc. met ietsje zout voor de broccoli. Deksel op de pan zodat de broccoli kan opwarmen.

Vlak voor het opdienen alles even door elkaar husselen.


 Eet smakelijk!