zaterdag 29 maart 2014

Venkel en kikkererwten


Op deze heerlijke voorjaarsdag aten wij:

Venkel
Kikkererwten
Ui
Spare ribs
rating volgens DH: 3 sterren

Spare ribs

Ze werden klaargemaakt door mijn DH (ik weet niets van barbecuen):
Inwrijven met een "rub"
Een paar uurtjes in de koelkas laten intrekken
Op de barbecue, waar er tijdens het grillen nog van alles mee wordt gedaan
Na 1 ½ uur kunnen we ze eten.




Venkel met kikkererwten

Per persoon 1 klontje (à ½ cup) kikkererwten ontdooien.

Zo moet een venkelknol er uitzien als je hem koopt. Deze hebben al twee dagen in de koelkast gelegen en dus begint de achterste al een beetje uit te drogen, maar hij is nog heel goed te gebruiken. De knollen goed wassen onder stromend water.

Het groen eraf snijden en de knol over de lengte in vieren snijden. Het hart is juist erg lekker, dus die laat je gewoon zitten.

In reepjes van ong. een ½ cm snijden. Het is belangrijk om in deze richting te snijden. Op de foto is heel goed te zien, dat er over de lengte van de knol nerven lopen. Die blijven meestal stevig, ook na koken. Als je op deze manier snijdt, krijg je laten geen harde draden te kauwen.

De bodem en afgesneden stelen gaan in de compostbak.


De gesneden venkel wordt 10 minuten gestoomd.

Terwijl de venkel staat te stomen zet je alvast de koekenpan op het vuur om op te warmen. Intussen snipper je een ui en wat knoflook.

Een eetlepel koolzaadolie in de pan, ui en knoflook erin, warmtebron temperen (bij mij naar stand 3), deksel op de pan en kookwekker op 10 minuten zetten.

Na 10 minuten leg je de ontdooide en afgegoten kikkererwten bovenop de ui/knoflook. Daarbovenop komt de intussen gestoomde venkel. Zout en peper naar smaak en tot slot een eetlepel ghee erop verdelen.

Deksel weer op de pan en alles nog 10 minuten warm laten worden.

De groente nog even omscheppen, zodat de ghee en zout/peper goed verdeeld wordt.


Klaar!