vrijdag 28 maart 2014

Vreemde combinatie, toch lekker

Op ons menu vandaag:

witte bonen
grote vleestomaat
grote ui

witlof
klontje boter

rating volgens DH: 2 sterren

Ossenhaas

restant van gisteren in plakken gesneden en koud gegeten.

Witlof op mijn manier

Voor drie personen kocht ik iets minder als 1 kilo:

Was de struikjes en snijd ongeveer 3 strepen van 11/2 cm eraf. Op de foto zie je in het midden van het struikje al het begin van het bittere gedeelte. Dat willen we niet eten, dus dat snijden we eruit als volgt: 

Eerst snijd je van de achterkant ietsje weg. Dan kantel je het overgebleven gedeelte zo, dat je het door de lengte twee keer kunt doorsnijden. Nu kun je het bittere hart uit ieder partje wegsnijden en in de compostbak gooien. De rest kun je nog 1 à 2 keer doorsnijden, afhankelijk van de grootte van het struikje.


De witlof wordt nu 12 minuten gestoomd.


De koekenpan warm maken en een klontje boter erin smelten.

De gestoomde witlof + wat zout en ietsje nootmuskaat met de deksel op de pan 5 minuten laten opwarmen.

Alles één keer omscheppen en opdienen.

Witte bonen met tomaten


Per persoon 1 klontje (à ½ cup) witte bonen ontdooien. Dit recept is voor twee personen, dus ik ontdooi 2 klontjes in de magnetron voor 5 minuten op stand 360 W:


1 grote ui snipperen en in de pan 10 minuten smoren bij mij op stand 3:
1 eetlepel koolzaadolie 

Deksel erop, zodat het geheel niet uitdroogt en de smaak goed kan ontwikkelen

1 grote vleestomaat in blokjes snijden. Op de foto zie je hoe ik dat doe. Op deze manier hoef je de schil er niet af te halen. Die is nu zo klein, dat je hem op je bord bijna niet terugvindt. Bovendien is dit een gezonde ballaststof en goed voor de spijsvertering:
Als de wekker gaat, doe je de tomaten op de ui, daarbovenop de ontdooide witte bonen.

Zout, peper en ietsje tijm tot slot en de deksel op de pan. Schakel de warmte iets omhoog (bij mij op stand 5), zodat de tomaten snel kunnen smelten en de witte bonen goed warm worden.


Na 10 minuten is alles klaar. Even doorscheppen en serveren.